NOS NieuwsAangepast

Ruimtetoeristen boeken maanreis

Terwijl het ruimtetoerisme dichtbij de aarde langzaam van de grond komt, kijken sommige bedrijven al verder. Een Amerikaanse onderneming biedt vluchten rond de maan aan. Twee klanten hebben inmiddels een ticket gereserveerd.

De firma Space Adventures regelde sinds 2001 voor zeven ruimtetoeristen een verblijf in het ruimtestation ISS. Voor de ultieme reiservaring, een vlucht rond de maan, wil het bedrijf de betrouwbare Russische Sojoez-capsule gebruiken. Er kunnen twee toeristen mee. Een ervaren Russische kosmonaut moet het commando gaan voeren.

Nieuw hitteschild nodig

De toeristen betalen per persoon 150 miljoen dollar (ca. 110 miljoen euro) voor de maanvlucht. "Als je dat vergelijkt met het Apollo-programma en de kosten van andere ruimtevluchten, dan is het heel betaalbaar", zegt de topman van Space Adventures, Tom Shelley. "En je krijgt er veel voor terug."

Shelley wil niets kwijt over de twee klanten die hun ticket hebben aanbetaald, alleen dat ze hun maanreis onafhankelijk van elkaar hebben geboekt.

Voordat de eerste maantoeristen aan boord kunnen, zijn er nog wel de nodige aanpassingen nodig aan de Sojoez. Daarvoor werken de Amerikanen samen met Russische technici.

Het ruimteschip is sinds de jaren zestig altijd gebruikt voor vluchten in een baan om de aarde. Voor een vlucht naar de maan zijn veel hogere snelheden nodig. De Sojoez zou dan ook met veel meer vaart terugkeren in de aardse dampkring. Om de enorme hitte die daarmee gepaard gaat te kunnen verdragen, is een nieuw hitteschild nodig.

Eerste vlucht in 2017

Aan comfort is ook gedacht. Voor drie personen is het in de Sojoez nogal krap, dus Space Adventures wil een extra module aan de capsule toevoegen. De bemanning moet in de ruimte zelf aankoppelen bij die woonmodule.

De eerste maanvlucht voor toeristen zou volgens Shelley in 2017 of 2018 kunnen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl