NOS NieuwsAangepast

Minister: veel Nederlanders bij ISIS

Veel Nederlandse jihadisten hebben zich bij de terroristische organisatie ISIS aangesloten. Dat schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Timmermans zegt niet om hoeveel strijders het gaat, maar uit eerdere berichten werd duidelijk dat het ruim honderd moslims zijn.

Nederland heeft maatregelen getroffen om te voorkomen dat jihadisten het land uitgaan om zich aan te sluiten bij groeperingen als ISIS. Ook in internationaal verband heeft Nederland een leidende rol om jihadreizen te voorkomen.

De VN-Veiligheidsraad heeft sancties afgekondigd tegen ISIS. Tegoeden van mensen die bij de organisatie betrokken zijn kunnen worden bevroren. Ook kunnen aan hen reisbeperkingen worden opgelegd. Die sancties gelden ook in Nederland, schrijft Timmermans.

Duurzame oplossing

Timmermans vergelijkt de situatie in Irak en Syrië met de Arabische lente van 3 jaar geleden. "Waar de ontwikkelingen in de Arabische regio in 2011 nog een democratisering teweeg leken te brengen, lijden verschillende delen van deze zelfde regio nu onder groeiende instabiliteit, gewelddadigheden en ernstige schendingen van de rechten en vrijheden van de bevolking", schrijft Timmermans.

Timmermans pleit niet voor een internationaal ingrijpen. Hij schrijft dat een duurzame oplossing alleen bereikt kan worden "als de verantwoordelijke leiders zelf het heft in handen nemen en stappen zetten om de eigen bevolking het vertrouwen te geven dat ze nu ontberen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl