NOS NieuwsAangepast

"Zorg gaat alleen nog over getallen"

De cijfers die de NOS gisteren naar buiten bracht over de aanstaande ontslaggolf in de zorg hebben geleid tot onbegrip. Volgens bonden en werkgevers zullen er de komende jaren vele tienduizenden banen verdwijnen. Abvakabo FNV sprak zelfs over 100.000 ontslagen.

Maar volgens staatssecretaris Van Rijn loopt dat zo'n vaart nog niet en gaat het om ongeveer 16.000 banen. Hoogleraar zorgeconomie Wim Groot zegt dat beide partijen deels gelijk hebben. Van Rijn en de zorgpartners hebben het over verschillende getallen.

Overreactie

Veel mensen werken volgens Groot parttime. "Een voltijds plaats wordt door meerdere parttimers ingenomen", zegt Groot. "Anderzijds is er verschil tussen het aantal mensen dat ontslagen wordt en het aantal arbeidsplaatsen dat verdwijnt." Zo verdwijnen er ook arbeidsplaatsen door natuurlijk verloop.

Groot gaat er vanuit dat de ontslagen vooral bij lageropgeleiden zullen vallen. "Vooral in de huishoudelijke hulp zullen veel mensen ontslagen worden, zegt Groot, "Er komen hogeropgeleiden voor terug, meer wijkverpleegkundigen, mensen op mbo en hbo-niveau." Maar de lageropgeleide zorgmedewerkers zullen niet terugkeren in een baan voor hogeropgeleiden, denkt Groot.

Het niet meer verlengen van tijdelijke contracten door de zorginstelling is volgens Groot een overreactie op de kabinetsmaatregelen. "Dat is ook wel te begrijpen, er komt een hoop op ze af. De instellingen krijgen te maken met de zorgverzekeraar, met de gemeente waar ze contracten mee moeten afsluiten. Dat brengt een hoop onzekerheid mee."

Schadelijk voor imago

De Facebook-pagina van de NOS staat bol van het onbegrip over de ontslagen. Gerda Reinnink schrijft: "Meer dan schandalig!! En dan tegelijkertijd commentaar hebben dat de kwaliteit achteruit holt." Volgens Jannet Riezenbosch zullen veel sociaal zwakkeren buiten de boot vallen. "Deze mensen zullen dus eenzaam en onverzorgd thuis achter blijven."

Eduardo Weetjewel schrijft dat de marktwerking in de zorg niet meer over mensen gaat, "maar alleen nog maar over getalletjes. Schandalig hoe respectloos er met onze ouderen wordt omgegaan".

De discussie is volgens hoogleraar Groot "schadelijk voor het imago van de zorg. "In de afgelopen jaren kozen veel jongeren voor een opleiding in de zorg, dat zal door deze berichten wel weer wat af gaan nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl