NOS NieuwsAangepast

Al-Shabaab gehoorzaamt al-Qaida

Al-Shabaab, oftewel 'de jeugd', is een aan al-Qaida gelieerde terreurgroep uit Somalië. De islamitische strijders nemen het op tegen de Somalische regering die door de Verenigde Naties wordt gesteund. Niet alleen Somalië wordt geteisterd door al-Shabaab, ook Kenia en Uganda.

In Kenia waren er aanslagen op een Amerikaanse ambassade en op Israëlische doelen. In 2011 waren er in het grensgebied aanslagen en ontvoeringen, waarop Kenia troepen naar Somalië stuurde. Sindsdien zijn er vaker aanslagen in Kenia: de grootste in winkelcentrum Westgate in Nairobi in 2013 waarbij 68 mensen omkwamen.

Gisteren vielen in Kenia minstens 48 doden bij een inval van gewapende mannen in de kustplaats Mpeketoni. Veel slachtoffers zaten in bars naar het WK voetbal in Brazilië te kijken. Het lijkt het werk van al-Shabaab.

In juli 2010 doodde de groep mensen die in de Ugandese hoofdstad Kampala naar de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika keken. Er vielen zeventig doden.

Sharia

Al-Shabaab was de militaire vleugel van de 'Somali Council of Islamic Courts', dat in 2006 een groot deel van het midden en zuiden van Somalië in handen kreeg, inclusief hoofdstad Mogadishu.

In gebieden in Somalië die onder controle staan van al-Shabaab, wordt een strikte versie van de sharia (de islamitische wetgeving) opgelegd. Daar worden vrouwen die verdacht worden van overspel gestenigd en worden de handen van dieven geamputeerd.

Voedselhulp geweigerd

Een opmars van al-Shabaab in Somalië was mogelijk doordat het land al 20 jaar geen stabiele regering heeft. Een groot deel van Somalië was oorlogsgebied. Al-Shabaab beloofde de bevolking veiligheid en kreeg daardoor veel aanhangers.

In 2011 verloor het die weer toen het voedselhulp uit het Westen weigerde tijdens een hongersnood door droogte. Al-Shabaab raakte de controle over veel steden en dorpen in Somalië kwijt, maar is nog wel aanwezig in een groot aantal landelijke gebieden.

De strijders werden verdreven uit Mogadishu en, in 2012, uit Kismayo. Vooral het vertrek uit die laatste stad was een financiële aderlating voor al-Shabaab, want het verdiende daar goed aan de lucratieve handel in houtskool.

Veel buitenlandse jihadisten zouden naar Somalië afreizen om zich aan te sluiten bij al-Shabaab. De groepering heeft waarschijnlijk tussen de 7000 en 9000 strijders. Zowel in de Verenigde Staten als Groot-Brittannië staat al-Shabaab op de lijst van verboden organisaties.

Gehoorzamen

De leider van de terreurorganisatie is Ahmed Abdi Godane, beter bekend als Mukhtar Abu Zubair, is afkomstig uit het noorden van Somaliland, een autonome regio in Somalië. Zijn voorganger werd in 2008 gedood bij een Amerikaanse luchtaanval.

Godane, die nauwelijks in het openbaar verschijnt, is verantwoordelijk voor de banden van al-Shabaab met al-Qaida. In een video beloofde hij al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri te gehoorzamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl