NOS NieuwsAangepast

Jihadisten in Spanje opgepakt

De Spaanse politie heeft vanochtend in Madrid acht jihadisten opgepakt. Ze zouden deel uitmaken van een netwerk dat jihadisten opleidt en uitzendt naar landen als Syrië en Irak.

Volgens de politie was het de bedoeling dat de jihadisten naar Irak werden gestuurd om daar mee te vechten met ISIS. De acht verdachten zouden banden hebben met al-Qaida. De leider van de Madrileense groep is een Marokkaan die in 2001 al een keer in Afghanistan als extremist werd opgepakt.

Hij zat jarenlang vast in Guantánamo Bay, de Amerikaanse militaire gevangenis in het zuidoosten van Cuba waar verdachte al-Qaidastrijders worden vastgehouden.

Eerdere arrestaties

De afgelopen weken werden op verschillende plaatsen in Spanje mensen opgepakt die jihadisten zouden werven, onder meer in Ceuta en Melilla, de Spaanse enclaves in Noord-Afrika.

Volgens de Spaanse politie hebben de arrestaties van vanochtend ook te maken met de toenemende veiligheidsmaatregelen rond de troonswisseling in Spanje. Donderdag doet koning Juan Carlos afstand van de troon en wordt hij opgevolgd door zijn zoon Felipe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl