NOS NieuwsAangepast

ISIS brengt aartsvijanden bij elkaar

Iran en Amerika aan één tafel? Het leek 35 jaar onmogelijk, maar de opmars van de terreurgroep ISIS in Irans buurland Irak lijkt de aartsvijanden dichter tot elkaar te brengen. Samenwerking is wel degelijk mogelijk, zegt ook correspondent Thomas Erdbrink.

Hoe groot is de kans dat Iran en de VS echt gaan samenwerken?

"Als je de Iraanse president Rouhani mag geloven, is hij daar niet helemaal op tegen, zoals hij dat diplomatiek zegt. De belangen van zowel Iran als de VS komen samen in de crisis in Irak. Ze hebben allebei de sjiitische premier al-Maliki gesteund en willen niet dat die nu valt ten koste van terroristen van ISIS. Dus er is een mogelijkheid voor samenwerking."

Er zouden al Iraanse militairen in Irak zijn. Wat weet jij daarvan?

"De geruchten daarover zijn gisteren bevestigd door een bron bij de regering. Maar volgens hem zijn het er eerder honderden dan duizenden en zijn het ook geen mensen die gaan meevechten, maar adviseurs. Dat zegt Iran ook over militairen die in Syrië zijn om president Assad te steunen. Iran zegt steeds: nee, wij vechten niet mee, maar helpen de troepen van Assad door uit te leggen hoe ze de rebellen kunnen stoppen."

Maar er worden dus geen troepen gemobiliseerd?

"Nee. Iran heeft wel de grenzen versterkt. Er is toch angst dat ISIS een aanval op Iraanse grensplaatsen kan openen. Maar het is nog niet zo dat de leiders in Teheran iedereen oproepen om naar Irak te gaan."

Is er in Iran veel aandacht voor de situatie in Irak?

"Anders dan bij de crisis in Syrië is hier heel veel aandacht voor. In Irak liggen veel sjiitische heiligdommen, waar Iraniërs op bedevaart zijn geweest. Ze vinden dat die heiligdommen beschermd moeten worden. Maar het is ook een dubbel gevoel. Iran en Irak hebben in de jaren 80 acht jaar oorlog gevoerd. Mensen zeggen ook: 'daar gaan onze leiders weer. Ze willen weer vechten. En wie moeten ervoor opdraaien? Onze kinderen'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl