NOS NieuwsAangepast

"Europa krijgt last van gasruzie"

De gasruzie tussen Rusland en Oekraïne kan zeker gevolgen hebben voor andere Europese landen. "Als de gastoevoer door Rusland wordt afgesloten, kunnen Europese landen er last van krijgen", zei correspondent David Jan Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem is de kans niet heel groot dat de kraan meteen dichtgaat, maar kan het wel. De Russen moeten technisch wat dingen regelen voor de kraan echt wordt dichtgedraaid.

Oekraïne heeft zelf nog genoeg reserves voor de komende tijd. Bovendien is het zomer, waardoor het land minder gas nodig heeft. Rusland exporteert via Oekraïne gas naar andere Europese landen. De Russen kunnen volgens David Jan Godfroid mogelijk ook die kraan dichtdraaien, om te voorkomen dat Oekraïne dat gas aftapt.

Mislukt

Vannacht werd bekend dat het overleg tussen Rusland en Oekraïne over de prijs van aardgas en de betalingsachterstand van Oekraïne is mislukt.

De kans dat Rusland en Oekraïne hun gasruzie snel bijleggen, is niet groot. Oekraïne vindt dat het te veel voor het Russische gas moet betalen, het Russische gasbedrijf Gazprom staat erop dat de rekening meteen wordt voldaan. De Russen verhoogden de gasprijs fors na de annexatie van de Krim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl