San Antonio Spurs wint NBA-titel

San Antonio Spurs heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de NBA-titel veroverd. Miami Heat werd in wedstrijd vijf met 104-87 verslagen, waardoor de stand in de best-of-seven-serie op 4-1 kwam. Het was de eerste titel van San Antonio sinds 2007.

Daarmee was de wraak zoet voor de Spurs, die vorig seizoen in zeven duels de titel aan de Heat moesten laten.

Heat start furieus

Nadat Miami de vorige twee duels in eigen huis had verloren, stond de ploeg van LeBron James voor een loodzware opgave. Om een beslissend duel af te dwingen moest er twee keer gewonnen worden.

De Heat begonnen furieus in San Antonio en namen brutaal een 8-0 voorsprong. Deze werd al snel uitgebreid naar 22-6, waarbij James duidelijk het voortouw nam met zeventien punten.

Spurs laten klasse zien

Nadat de storm was gaan liggen knokten de Spurs zich terug in de wedstrijd en eindigden het eerste kwart met nog maar zeven punten achterstand, 22-29.

De sterrenformatie van Miami zakte steeds verder weg en werd overklast in het tweede kwart. Mede dankzij een mooie dunk en driepunter van Manu Ginobili werd een 28-35 achterstand omgezet in een 42-37 voorsprong.

Na de rust beten de Spurs zich vast in de wedstrijd en bouwden ze de voorsprong op Miami gestaag uit. Na het derde kwart stond er zelfs een verschil van negentien punten op het bord.

Ook in het vierde bedrijf kwamen de Spurs nauwelijks nog in moeilijkheden en eindigde de wedstrijd met een eindstand van 104-87.

Leonard MVP van finale

De 22-jarige forward Kawhi Leonard werd na afloop uitgeroepen tot de meest waardevolle speler (MVP) van de finale. Hij werd daarmee de op drie-na-jongste speler die ooit deze trofee mocht ontvangen.

Alleen Magic Johnson en ploeggenoot Tim Duncan en waren ooit jonger toen zij de beste waren in de NBA-finale.