NOS NieuwsAangepast

"Iran en VS overleggen over Irak"

Amerikaanse en Iraanse diplomaten komen nog deze week bijeen om te overleggen hoe de soennitische terreurbeweging ISIS in Irak kan worden teruggedrongen. Dat schrijven Amerikaanse media op basis van gesprekken met hoge Amerikaanse ambtenaren.

Beide landen hebben de afgelopen dagen duidelijk gemaakt dat ze de Iraakse regering militair willen helpen in de strijd tegen ISIS. Daarvoor is onderlinge afstemming onvermijdelijk, zeggen bronnen. Op welk niveau het overleg zal plaatsvinden, is nog onduidelijk.

De Iraanse president Rohani zei op een persconferentie dat hij openstaat voor samenwerking met de Amerikanen. "Tot vandaag heeft ons nog geen concreet verzoek bereikt. Maar binnen de kaders van het internationaal recht zijn wij bereid om te helpen", zei hij.

Dooi

De VS en Iran stonden jarenlang op voet van oorlog met elkaar. De VS steunde in de jaren zeventig in Iran het bewind van de sjah, totdat de sjiitische geestelijk leider Khomeini de macht greep. Kort daarna bezetten Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran en hielden 66 medewerkers 444 dagen in gijzeling.

Decennia lang bleef de relatie tussen beide landen ronduit slecht. Pas vorig jaar kwam daar verandering in, na de verkiezing van Rouhani tot president.

Beide landen zijn er bij gebaat dat ISIS een halt wordt toegeroepen. De VS ziet de uiterst radicale beweging als een bedreiging voor de stabiliteit in de hele regio. Iran vreest voor het lot van de sjiitische geloofsgenoten en heilige plaatsen in Irak, als het soennitische ISIS niet wordt teruggedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl