NOS SportAangepast

"Twee fantastische hockeyweken"

"Dit WK is het beste toernooi in de geschiedenis van de FIH", zei Leandro Negre, de voorzitter van de internationale hockeybond op de slotdag van de WK hockey. Het zal de Nederlandse hockeymannen zondagmiddag weinig kunnen schelen, maar de WK in Den Haag wordt na twee weken hockey overladen met complimenten.

KNHB-voorzitter Johan Wakkie loopt met een brede glimlach door het hockeydorp. "Als je erin slaagt om zo'n geslaagd sociaal evenement te organiseren om de sport heen, dan maakt het al bijna niet meer uit of je nationale team wint of verliest."

Op de finaledag van de mannen heerst het festivalgevoel dat Wakkie zo graag wilde creëren Met een zonnetje boven Den Haag zitten supporters van verschillende nationaliteiten achter een biertje of een bakje aardbeien. Kinderen rennen er met hockeysticks tussendoor.

In de watten gelegd

Tussen veelal in Oranje gehulde supporters staat de superster van het Australisch vrouwenteam, Anna Flanagan, rustig een sapje te drinken. "Het is perfect hier. Ik word helemaal in de watten gelegd. Alleen jammer dat die Nederlandse vrouwen ons gisteren niet hebben laten winnen..."

Flanagan is niet de enige topsporter die zich rustig tussen het publiek begeeft. De Koreaanse mannenselectie waagt zich aan een patatje, een Japanse hockeyster test de allernieuwste stick en een Indiër tikt een schoon shirtje op de kop.

Politie is op het hockeypark nauwelijks te vinden. Pas als de koning en koningin langslopen, duiken ze ineens met vier man op. Het blijken meteen de enige vier agenten die op de finaledag rondlopen. Heeft de politie dan helemaal niets te doen? "Nou... Er lopen nog wel een paar arrogante types rond. Die denken dat ze hun auto op het terras kunnen parkeren. Dan moeten we even optreden."

Een fiets gestolen

Verder hebben de agenten het niet al te moeilijk. Waar zij tijdens de wedstrijden van ADO nog regelmatig in actie moeten komen, kunnen ze de boel nu rustig begeleiden. "We hebben twee heerlijke weken gehad. Er zijn eigenlijk helemaal geen incidenten geweest. Er staan hier bijvoorbeeld elke dag duizenden fietsen en weet je hoeveel er zijn gestolen? Eentje maar."

Was er dan helemaal niets te klagen in Den Haag? Ja, hoor. Er werd een keer een volkslied vergeten, het stadion was niet elke ochtend vol, kaarten waren soms moeilijk te krijgen en de mannen hebben de finale verloren. Maar zoals een Indiase radiocommentator samenvat: "Wij hebben één hele duidelijke klacht. Deze twee weken waren veel te kort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl