NOS NieuwsAangepast

Sudan laat oppositieleider vrij

In Sudan is oppositieleider Sadiq al-Mahdi vrijgelaten. Hij zat sinds mei in de gevangenis op beschuldiging van het ondermijnen van de staat.

Mahdi had gezegd dat de regering geweld had gebruikt tegen burgers in de regio Darfur. Hij had daarvoor de doodstraf kunnen krijgen.

Zijn vrijlating wordt gezien als een gebaar van de regering om de politieke spanning te verminderen in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Darfur

Oud-premier Mahdi is de leider van Umma, de grootste oppositiepartij in het land. Die partij was in gesprek met president Bashir over de situatie in Darfur, maar de gesprekken werden stopgezet toen hij werd gearresteerd.

Sinds 2003 is de regio Darfur in de greep van geweld tussen verschillende stammen en milities. Volgens de Verenigde Naties zijn er meer dan 300.000 doden gevallen en zijn ruim twee miljoen mensen het gebied ontvlucht.

Na zijn vrijlating zei Mahdi dat er pas na overleg met alle betrokken partijen besloten wordt of de besprekingen hervat worden.

Bashir

Mahdi was de laatste democratisch gekozen premier van Sudan. In 1989 werd hij door een staatsgreep door Bashir, destijds kolonel, afgezet. Sindsdien is Bashir president.

De partij van Bashir liet eerder weten dat de 80-jarige president zich volgend jaar niet herkiesbaar stelt. Zijn terugtreden is onderdeel van democratische hervormingen die zijn aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl