NOS NieuwsAangepast

Blair: geweld Irak komt niet door ons

De westerse invasie in 2003 in Irak is niet de oorzaak van het geweld dat Irak nu teistert. Dat zegt de voormalige Britse premier Tony Blair. Het idee dat Irak nu een stabiel land zou zijn geweest als Saddam Hussein niet was verjaagd, noemt hij "eenvoudigweg niet geloofwaardig".

"Zelfs als je Saddam had laten zitten in 2003, en in 2011, toen er Arabische revoluties waren in Tunesië en Libië en Jemen en Bahrein en Egypte en Syrië, had je nog steeds een groot probleem gehad in Irak", aldus Blair tegenover de BBC.

Blair reageert hiermee op de discussie in hoeverre de invasie door het Westen in 2003 het huidige geweld heeft veroorzaakt.

Verband met Syrië

De Britse oud-premier wijst voor het bewijs van zijn stelling naar Syrië: "Je kunt zien wat er gebeurt als je een dictator laat zitten, zoals is gebeurd met Assad. De problemen gaan niet weg."

In een essay van bijna drieduizend woorden op zijn eigen website, zegt Blair dat het "onvermijdelijk" is dat de gebeurtenissen in Mosul hebben geleid tot het opnieuw tegen het licht houden van de argumenten voor de beslissing om Saddam Hussein te verjagen in 2003. Maar dat het geweld in Irak "het voorspelbare en kwaadaardige effect" is van nietsdoen in Syrië.

Bizar

Critici in Engeland noemen de uitspraken van Blair bizar en beschuldigen de oud-premier ervan dat hij zijn handen in onschuld wil wassen. De Britse ambassadeur in de Verenigde Staten in de jaren 1997 - 2003, denkt dat de campagne tegen Saddam Hussein misschien wel de belangrijkste reden is voor het huidige sektarische geweld in Irak.

"We oogsten wat we zaaiden in 2003. Dit is niet alleen kennis achteraf, we wisten toen ook al dat de omverwerping van Saddam Hussein het land ernstig zou destabiliseren", zegt oud-ambassadeur Christopher Meyer in de Britse krant Mail on Sunday.

Wat nu?

"De belangrijkste vraag is natuurlijk wat nu te doen", schrijft Blair in zijn essay. Hij dringt aan op meer westerse interventie in het gebied: "We moeten begrijpen dat dit een regionaal probleem is, maar het is een probleem dat ons allemaal zal raken." Hij waarschuwt dat niets doen zal resulteren in een dreiging richting Brits grondgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl