NOS NieuwsAangepast

'Rustige' verkiezingsdag Afghanistan

In Afghanistan is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen relatief rustig en vreedzaam verlopen, zegt de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Op een persconferentie na het sluiten van de stembureaus zei de minister dat er verspreid over het land bijna 50 doden zijn gevallen, onder wie 15 militairen en 11 politiemensen. Toch sprak hij zijn tevredenheid uit.

De Taliban hadden gedreigd met geweld, maar grote aanslagen zijn uitgebleven. Net als bij de eerste ronde lieten de meeste kiezers zich niet afschrikken door de dreigementen. De opkomst was met 60 procent redelijk hoog. Meer dan 7 miljoen van de 12 miljoen kiesgerechtigden hebben gestemd.

Pashtun

Na de eerste ronde waren nog twee kandidaten over om de huidige president Hamid Karzai op te volgen. De strijd gaat tussen de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah en ex-econoom van de Wereldbank Ashraf Ghani.

Abdullah Abdullah, die strijd voert tegen de Taliban, gaat in de peilingen voorop, maar Ghani zou stemmen krijgen van etnische Pashtun, die in de eerste ronde op de derde kandidaat stemden.

De uitslag is pas over ruim twee weken bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl