NOS NieuwsAangepast

Afschaffing slavenhandel herdacht

In de Nieuwe Kerk in Middelburg is herdacht dat tweehonderd jaar geleden Nederland de trans-Atlantische slavenhandel afschafte. Op 15 juni 1814 bepaalde koning Willem I dat Nederlandse schepen geen slaven meer van Afrika naar Amerika mochten brengen.

Tijdens een drukbezochte plechtigheid werd door verschillende sprekers benadrukt dat hedendaags racisme lijkt op de misstanden van twee eeuwen geleden. "Als je weet hoe het was, kun je werken aan hoe het zou moeten zijn", zei de Amsterdamse wethouder Andrée van Es.

Hoewel de overzeese slavenhandel in 1814 werd afgeschaft, bleef de slavernij in Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) bestaan. Pas in 1860 werd de slavernij in Nederlands-Indië afgeschaft, in 1863 volgde de afschaffing in Suriname en de Antillen. "Al zou 1873 een beter jaartal zijn geweest: veel slaven moesten na de afschaffing nog tien jaar in dienst blijven voor ze echt vrij waren", zei Harry van Waveren, lid van de stuurgroep die de nationale herdenking van de afschaffing van de slavenhandel had georganiseerd.

De herdenking vond plaats in Middelburg, omdat Zeeland met handelssteden als Middelburg, Veere en Vlissingen destijds een belangrijke rol speelde bij de Nederlandse slavenhandel. In Middelburg zijn nog de hele zomer evenementen rond de afschaffing van de slavenhandel, zoals tentoonstellingen, workshops, stadswandelingen en toneelvoorstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl