NOS NieuwsAangepast

Iran wil Irak helpen bij strijd ISIS

Iran is bereid om Irak te steunen bij de bescherming van sjiitische heiligdommen tegen de soennitische ISIS-strijders. In een toespraak zei de Iraanse president Rohani vanmorgen dat zijn land "binnen de kaders van het internationale recht" het buurland te hulp wil schieten, als daarom wordt gevraagd.

Tijdens de snelle opmars van de strijders van ISIS (afkorting voor Islamitische Staat in Irak en de Levant) in het noordoosten van Irak besloten tienduizenden Iraakse militairen te deserteren. De ISIS-strijders konden vrijwel ongehinderd een aantal overwegend soennitische steden innemen.

Vrijwilligers

Inmiddels geven Iraakse mannen gehoor aan de oproep van een geestelijke om het offensief van de extremistische ISIS te stoppen. Vrijwilligerscentra in Bagdad en elders registreren de namen van sjiieten die ten strijde willen trekken tegen de soennitische ISIS-militanten, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

De belangrijkse sjiitische geestelijke van Irak, ayatollah Sistani, riep gisteren alle sjiitische Irakezen op om de wapens op te nemen tegen ISIS, omdat het Iraakse leger volgens hem machteloos is tegen de extremisten. Vooral de sjiitische heiligdommen moeten beschermd worden, zei Sistani.

Samarra

De zwaar bekritiseerde Iraakse premier Maliki is naar Samarra, een stad ten noorden van Bagdad, gereisd om de militaire top tot de orde te roepen.

Samarra, waar zich een sjiitisch heiligdom bevindt, is de plaats waar naar verwachting de volgende grote confrontatie met ISIS zal plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl