NOS NieuwsAangepast

Oekraïens vliegtuig neergehaald

In het oosten van Oekraïne is een militair transportvliegtuig neergehaald, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie in Kiev. Volgens het Openbaar Ministerie in Kiev zijn alle inzittenden, 9 bemanningsleden en 40 militairen, om het leven gekomen.

Kiev zegt dat pro-Russische separatisten het toestel op een cynische en verwerpelijke manier hebben neergehaald met luchtafweerraketten en zware machinegeweren. Dat gebeurde vlak voor de landing op de luchthaven van de opstandige stad Loegansk.

Het is het grootste verlies voor het Oekraïense leger in één aanval sinds de opstand in het oosten van Oekraïne begon. Eind mei kwamen veertien militairen, onder wie een generaal, om het leven toen rebellen een helikopter neerschoten bij Slavjansk.

"Russische wapens"

Het gloednieuwe zware materieel waar de separatisten over beschikken, komt vrijwel zeker uit Rusland, zegt correspondent David-Jan Godfroid. Ook de VS heeft dat eerder gesuggereerd.

Moskou verklaart dat de opstandelingen de wapens hebben buitgemaakt op het Oekraïense regeringsleger.

Voedsel

Het transporttoestel had behalve manschappen die de troepen in Loegansk moesten aflossen, ook materieel en voedsel aan boord.

Het Oekraïense leger is in het oosten van het land bezig met een 'anti-terroristische operatie' tegen opstandelingen die streven naar afscheiding of aansluiting bij Rusland.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne via de interactieve tijdlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl