NOS NieuwsAangepast

Jazzlegende Jimmy Scott dood

Jazz-zanger Jimmy Scott is op 88-jarige leeftijd overleden.

Scott, bekend om zijn kinderlijke stem, trad op met grootheden als Lou Reed, Charlie Parker, Lester Young en Charles Mingus. Hij zong het lied Sycamore Trees van regisseur David Lynch in de tv-serie Twin Peaks. Zijn eerste hit scoorde hij in 1949: Everybody's Somebody's Fool.

Ondanks zijn hoge, jonge stem zong Scott expressief en met veel dramatiek. Hij zong altijd 'na de tel'. Om deze techniek werd hij geprezen door Billy Holiday en Madonna. Die laatste verklaarde na een concert van Scott in 1994 in New York dat hij de enige zanger was, die haar ooit aan het huilen had gemaakt.

"Jimmy had 'soul', lang voordat dat woord in de mode raakte", zei Ray Charles over hem in een documentaire over de geschiedenis van de jazz.

Hoge stem

Scotts typische, hoge stem was het gevolg van een ziekte waardoor ook zijn groei achterbleef. Hij werd niet groter dan 1.50 meter, en kreeg nooit de baard in de keel. Pas op zijn 37ste groeide hij nog 20 centimeter.

Zijn grootste successen volgden na zijn 37ste. Het album All the Way uit 1967 leverde hem een nominatie op voor de Grammy Awards. In 2007 kreeg hij de hoogste jazzprijs van de VS, de Endowment for the Arts Jazz Master Award.

Scott stopte in 2012 met het geven van optredens, maar hij maakte tot een maand voor zijn dood nog nieuwe muziekopnames.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl