NOS NieuwsAangepast

Prijs voor geëngageerde architect

De Japanse architect Shigeru Ban heeft in Amsterdam de belangrijkste architectuurprijs ter wereld gekregen, de Pritzkerprijs. De 56-jarige Ban wordt geëerd voor zijn levenswerk, goedkope recyclebare noodwoningen voor slachtoffers van rampen. Volgens de jury heeft hij de mensheid vooruit geholpen.

Ban kreeg de bronzen medaille en de bijbehorende 100.000 Amerikaanse dollar bij het Rijksmuseum. Prinses Beatrix was bij de uitreiking, die buiten werd gehouden.

Kerk van karton

Al 20 jaar werkt Ban samen met lokale overheden, overal in de wereld, om noodwoningen voor rampenslachtoffers te maken. Zo ontwikkelde hij voor de overlevenden van de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995 huizen van karton en zelfs een kerk.

In zijn dankwoord zei de Japanner dat de meeste architecten voor de machtigen en rijken bouwen en te weinig geëngageerd zijn; voor hen maken ze monumentale gebouwen, die hun macht en rijkdom moeten weerspiegelen. "Juist mensen die alles hebben verloren, hebben comfortabele en schone huizen nodig", zei Ban.

De prijs werd eind jaren zeventig in het leven geroepen door de Amerikaanse familie Pritzker. De jury wil met deze toekenning ook aandacht vragen voor het wereldwijde probleem van ontheemden die geen dak boven hun hoofd hebben.

Verleden jaar won Toyo Ito de prijs en in 2000 de Nederlander Rem Koolhaas. De uitreiking is elk jaar in een andere plaats, dit keer in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl