NOS NieuwsAangepast

"Ongerustheid in Bagdad"

Het leven in Bagdad gaat zo veel mogelijk gewoon door, ook al zeggen de extremisten van de ISIS dat ze onderweg zijn naar de Iraakse hoofdstad.

Van een onmiddellijke oorlogsdreiging is weinig te merken, zegt correspondent Sander van Hoorn.

"Wel is het een stuk rustiger op straat dan normaal. Vergelijk het met een zondag in Nederland. De meeste mensen gaan alleen voor noodzakelijke dingen de deur uit."

Helemaal normaal is het dus niet. Mobiel internet ligt eruit, terwijl op het vaste net Facebook onbereikbaar is. "Is dat om het ISIS moeilijker te maken", vraagt Van Hoorn zich af.

Checkpoints

Er heerst in Bagdad geen angst, zegt hij. "Wel is er onzekerheid en ongerustheid. Men weet niet wat je van het leger mag verwachten. Daar was eerst wel vertrouwen in, maar dat had de bevolking in Mosul ook, voordat ISIS de stad innam."

Daar komt bij dat de bevolking niet alleen beducht is voor de opstandelingen, maar ook op zelfmoordaanslagen, zegt Van Hoorn.

Het militair vertoon op straat is niet groter dan anders. Wel zijn de controles bij de checkpoints om de stad heen verscherpt. "En ik neem aan dat de situatie vanuit de lucht in de gaten wordt gehouden."

Van Hoorn merkte eerder vandaag tijdens het vrijdaggebed dat er veel kritiek is op premier Maliki, die het naar de mening van veel Irakezen te ver heeft laten komen.

Gemengde families

"Je krijgt niet het gevoel dat sjiieten en soennieten elkaar naar het leven staan. Er zijn veel gemengde families, die niets moeten hebben van dergelijke spanningen en het liefst vreedzaam naast elkaar willen leven."

De strijd mag dan dichtbij zijn, wat de bewoners van Bagdad betreft is oorlog 'ver weg'. Ook al omdat de Soennitische vluchtelingen het overwegend Sjiitische Bagdad mijden.

"De stemming is dan ook niet dat ze hier de gevallen steden te hulp willen komen. Maar als de opstandelingen Bagdad willen innemen, kunnen ze rekenen op hevige tegenstand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl