NOS NieuwsAangepast

Paus: jeuk van kritiek op Pius XII

Paus Franciscus is de kritiek op zijn voorganger Pius XII zat. In een interview met de Spaanse krant La Vanguardia neemt hij het op voor de oorlogspaus. die te weinig zou hebben gedaan tegen de Jodenvervolging.

"Ik krijg er jeuk van als iedereen maar de Kerk en Pius XII aanvalt", zegt hij in het interview. Hij herhaalde het standpunt van het Vaticaan dat Pius achter de schermen probeerde Joden te redden.

"Ik zeg niet dat hij geen fouten heeft gemaakt - ik maak ook fouten. Maar je moet het zien in de context van die tijd: zouden er meer Joden zijn gedood als hij zich had uitgesproken of juist niet?"

Joden verstopt

Volgens Franciscus hadden de geallieerden ook meer kunnen doen tegen Hitler. "Ze wisten precies waar de spoorwegen liepen die de Joden naar de concentratiekampen brachten. Waarom zijn die niet gebombardeerd? Laten we open zijn over alles."

Paus Pius zou volgens Franciscus priesters in het geheim opdracht hebben gegeven Joden te verstoppen; er werden zelfs vluchtelingen ondergebracht in zijn eigen zomerresidentie.

Archieven

Franciscus stelt dat het bewijs daarvoor in de Vaticaanse archieven ligt. Hij is daarom van plan historici inzage daarin te geven, maar wilde nog niet zeggen wanneer dat gebeurt. "Het zal zeer verhelderend zijn", verzekerde Franciscus.

Tijdens zijn bezoek aan Israël eerder dit jaar meldde Franciscus dat het proces om Pius XII heilig te verklaren stilligt. Dat komt volgens hem niet vanwege de kritiek op de oorlogspaus, maar omdat het benodigde wonder ontbreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl