NOS NieuwsAangepast

Duitse radar luchtverkeer deels plat

De Duitse en Oostenrijkse luchtverkeersleiding heeft vorige week en deze week problemen gehad met de radar. Op 5 en 10 juni was er zo'n 20 tot 25 minuten lang een storing met het radarsysteem dat de hoogte en unieke code van onder meer passagiersvliegtuigen doorgeeft.

De storing leidde niet tot grote problemen, maar volgens de luchtverkeersleiding in Nederland is een dergelijke storing bijzonder en levert het "geen prettige situatie op". In Nederland is iets soortgelijks al zeker jaren niet voorgekomen, zegt een woordvoerder.

Het primaire radarsysteem werkte tijdens de storing in Duitsland nog wel. Daardoor kon de luchtverkeersleiding wel zien waar een vliegtuig vloog, maar niet welk toestel het was en op welke hoogte het vloog. Via radiocontact moest vervolgens om die gegevens worden gevraagd.

Volgens Oostenrijkse media werd de secundaire radar door externe bronnen verstoord. Het zou niet om een technisch probleem zijn gegaan. De Duitse en Oostenrijkse luchtverkeersleiding zoekt nog naar een oorzaak van de storing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl