NOS NieuwsAangepast

Oproep ayatollah: verzet tegen ISIS

De hoogste sjiitische geestelijke van Irak, ayatollah Sistani, heeft de sjiieten opgeroepen het land te verdedigen tegen de oprukkende soennitische extremisten van de beweging ISIS. Zijn eerste plaatsvanger vroeg bij het vrijdaggebed de sjiieten de wapens op te nemen en zich aan te melden bij de strijdkrachten om de voor de heilige zaak te strijden.

Volgens verschillende berichten hebben duizenden sjiieten zich al aangesloten bij milities om de hoofdstad Bagdad te verdedigen tegen een aanval van ISIS. Vanochtend zouden ISIS-strijders in het noordoosten van Irak, op minder dan 100 kilometer van Bagdad, al op tegenstand van sjiitische milities zijn gestuit.

Mosul

De opmars van de soennitische extremisten begon deze week in de stad Mosul. Daarbij zijn volgens de VN honderden doden gevallen, onder andere door de executie van burgers.

De oprukkende soennieten vormen de grootste bedreiging van Irak sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen, eind 2011. Het land dreigt uiteen te vallen in een soennitisch, sjiitisch en Koerdisch deel.

De Verenigde Staten en Iran zinspelen op militaire hulp aan Irak om het gevaar van de vestiging van een radicaal soennitische staat in Irak af te wenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl