NOS NieuwsAangepast

Veel vacatures windenergie

Eén op de vier ondernemers in de windenergiesector heeft moeite om personeel te vinden om nieuwe windmolenparken te ontwikkelen.

Het tekort aan geschikte medewerkers groeit, omdat Nederland fors heeft ingezet op windenergie. Over ongeveer tien jaar moet 4 procent van alle energie in Nederland afkomstig zijn van windenergie. Nu is dat 0,5 procent.

Drie miljard euro

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland liet de economische betekenis van windenergie onderzoeken. In de sector ging in 2012 ruim drie miljard euro om. De bijdrage aan de economie (BBP, Bruto Binnenlands Product) was ruim een miljard (1,15 miljard euro).

De sector was tot nu toe goed voor bijna 8000 banen. De bedrijven verwachten de komende tien jaar een verdrievoudiging van het aantal banen, naar 24.000.

Vacatures in de windenergiesector zijn er op het gebied van ontwerp, onderzoek en consultancy.

Goede naam

Het gebrek aan geschikt personeel belemmert volgens ondernemers mogelijke groei in het buitenland. Kansen liggen er in de buurlanden en in de VS, waar Nederland volgens het onderzoek een goede naam heeft op het gebied van windenergie vanwege rijke ervaring, flexibiliteit en kwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl