NOS NieuwsAangepast

Verlamde man trapt WK af

Een volledig verlamde man verrichtte gisteravond de symbolische aftrap van het WK voetbal in Brazilië. Dat kon dankzij een speciaal robotpak dat bestaat uit een exoskelet van metaal waardoor hij kon lopen. Het moment was maar kort in beeld, maar het was een bijzondere en unieke gebeurtenis volgens hoogleraar revalidatiegeneeskunde Sander Geurts van het Radboud UMC.

Wat was daar zo bijzonder aan?

"Het bijzondere aan dit Braziliaanse exoskelet is de aansturing via de hersenen. In Nederland hebben we ook sinds twee jaar zo'n skelet, maar dat wordt aangestuurd door fysiotherapeuten die op de juiste knoppen moeten drukken om de benen aan te sturen. Gisteravond zagen we een model waarbij de loopbeweging vanuit de hersenen via elektroden naar het skelet wordt gebracht. Het skelet maakt vervolgens de beweging."

Waar komt het pak vandaan?

"De ontwikkeling van dit robotpak komt vanuit defensie. Het is ontwikkeld om militairen te ondersteunen bij zware taken, zoals het lopen van lange afstanden met een zware rugzak. Geleidelijk is het ook toegepast bij verlamde mensen."

Wat viel u op aan het pak bij de opening?

"Dat de man zijn balans niet kon houden. Daar had hij steun voor nodig. Maar hij kon wel zijn benen bewegen door de robot aan te sturen met hersensignalen. Hij deed hele rustige stappen om zijn balans te houden, maar dat kan niet anders. Dat is nog steeds het grote probleem."

Wat vinden patiënten van zo'n skelet?

Mensen die dit hebben vinden het een fantastische ervaring dat ze voor het eerst in jaren hun benen weer kunnen bewegen. Maar het gaat niet alleen om de beweging, ook om de beleving. Ze zeggen ook dat het prettig is dat ze hun benen kunnen voelen. Dat komt door de bloedsomloop die door de beweging gestimuleerd wordt en het gevoel dat ze kunnen staan. Zelfs de stoelgang kan door het staan verbeterd worden."

Kunnen veel mensen hier in de toekomst mee geholpen worden?

"Ik denk wel dat dat realistisch is. We moeten nog een paar stappen zetten om het toepasbaar te maken voor een grote groep mensen. De prijs moet bijvoorbeeld omlaag. Het Braziliaanse exoskelet kost nu 120.000 euro. Maar techniek is relatief. Als het verder ontwikkeld wordt kan het goedkoper worden. Ik heb de Braziliaanse wetenschapper, Miguel Nicolelis, tegen CNN horen zeggen dat hij verwacht dat hij in zijn leven nog mensen hiermee op straat zal zien lopen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl