NOS NieuwsAangepast

VS laat gevangenen Afghanistan vrij

De Amerikaanse regering heeft twaalf gevangenen uit een Amerikaanse militaire gevangenis in Afghanistan vrijgelaten. Zij zijn teruggestuurd naar hun eigen land. Het gaat om een Fransman, tien Pakistani en een gevangene uit Koeweit.

Dat blijkt uit een brief van president Obama aan het Amerikaanse congres. De gevangenen zijn vorige maand al overgedragen. In elk geval een aantal van hen is in eigen land weer vastgezet. Het is niet duidelijk of de anderen op vrije voeten zijn.

Obama schrijft ook dat er in de Parwan-gevangenis nabij Kabul nog 38 gevangenen vast blijven zitten. Enkelen van hen zijn volgens Washington te gevaarlijk om vrij te laten. Ze zijn de enigen die nog door de Amerikanen in Afghanistan worden vastgehouden. Vorig jaar werden honderden Afghaanse gevangenen al overgedragen aan de Afghaanse regering.

Parwan en Guantanamo Bay

Voor zover bekend zaten in de Afghaanse militaire Parwan-gevangenis nog zo'n vijftig terreurverdachten vast. Velen van hen hebben nooit een aanklacht gehoord.

De vrijlating wordt gezien als een kleine stap in de richting van het loslaten van het beleid dat is ingezet na 9/11. De repatriëring van de gevangenen past bij het streven van de regering Obama om de Parwan-gevangenis en Guantanamo Bay te sluiten. Dat was één van Obama's verkiezingsbeloftes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl