Brazilië wint, maar imponeert niet

Brazilië heeft het openingsduel van het WK in eigen land gewonnen. In São Paulo werd Kroatië, niet geheel op eigen kracht, op een 3-1 nederlaag getrakteerd.

Een kolkend geelgroen stadion, spelers die bij het volkslied de longen uit hun lijf en de tranen in hun ogen zongen; alles was gereed voor een Braziliaans volksfeest. Marcelo werkte alleen even niet mee. In de twaalfde minuut tikte de verdediger een voorzet van Ivica Olic achter zijn eigen doelman.

Even was Brazilië van slag, maar al gauw werd de weg naar het Kroatische doel weer gevonden. Keeper Stipe Pletikosa moest flink aan de bak bij schoten van Oscar en Paulinho. Op de zachte, maar loepzuivere schuiver van Neymar was hij echter kansloos: 1-1.

In het laatste kwartier van de eerste helft was Brazilië de baas en ging het op zoek naar de zege, maar swingen deed het geenszins. Kroatië haalde zonder verdere kleerscheuren de rust en kwam na een uur spelen zelfs voorzichtig uit zijn schulp.

Helpende hand

De Goddelijke Kanaries rommelden maar wat aan, maar twintig minuten voor tijd stak scheidsrechter Yuichi Nishimura de helpende hand toe.

De Japanner zag in het handje van Dejan Lovren op de schouder van Fred de oorzaak van de dramatische val van de Braziliaan en wees naar de stip. Neymar pakte het cadeautje met liefde uit en schoot de penalty, niet geheel overtuigend, binnen.

David Luiz had vervolgens de wedstrijd kunnen beslissen door de 3-1 binnen te koppen. Hij deed dat niet, waardoor de Kroaten hoop op een punt hielden.

Dat kwam er bijna. Kansen kwamen er via Ivan Perisic en Vedran Corluka, maar de goal viel aan de andere kant. Oscar schoot uit een counter keurig raak en gaf de uitslag een bevredigend aangezicht.