NOS NieuwsAangepast

Weerman wekt woede Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de weermannen en -vrouwen in zijn land een lesje geleerd. Ze doen foute weersvoorspellingen en gebruiken verouderde apparatuur, zei hij tijdens een bezoek aan de nationale meteorologische dienst.

Foto's van het bezoek spreken boekdelen. De meteorologen staan er verslagen bij als Kim Jong Un hen op hun nummer zet.

Openbare kritiek van de leider is vrij gebruikelijk in Noord-Korea, en kan ernstige consequenties hebben. Vorig jaar bekritiseerde Kim zijn invloedrijke oom, Jan Song-thaek, die daarna werd geëxecuteerd. Een van de aanklachten was dat hij tijdens een ceremonie niet hard genoeg had geklapt voor zijn neef.

En de coach van het nationale voetbalteam werd tewerkgesteld als bouwvakker, na de slechte prestaties van zijn team tijdens het WK vier jaar geleden.

Ernstige droogte

Maar Kim Jong-uns bezoek aan de meteorologische dienst moet volgens de staatskrant Rodong Sinmun juist worden gezien als een positief gebaar. De Noord-Koreaanse leider wil zijn land volgens de krant vooruit helpen op economisch en technologisch gebied.

Tijdens zijn bezoek aan de mensen van de weerdienst zei Kim dat hun werk moet worden verbeterd. "Er zijn veel foute weersvoorspellingen doordat de meteorologische observatie niet op een moderne wetenschappelijke basis wordt gedaan", citeerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau de leider.

Indirect gaf Kim de weerlieden hiermee de schuld van de slechte oogsten van dit jaar. Afgelopen maand had Noord-Korea te kampen met de ergste droogte in dertig jaar. Het land krijgt hierdoor te maken met nog grotere voedseltekorten dan normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl