NOS NieuwsAangepast

Export groeit, maar niet hard

Voor de negende maand op rij is de Nederlandse export gegroeid. Er was zowel groei bij de doorvoer van goederen, als bij de uitvoer van producten van Nederlandse makelij, meldt het CBS.

In de maand april lag de uitvoer 2 procent hoger dan een jaar geleden. Maar de groei is in vergelijking met de betere exportjaren niet groot. In april 2010 bijvoorbeeld was de groei vijf keer zo groot.

In april is voor 36,1 miljard euro uitgevoerd en voor 31,6 miljard euro ingevoerd. Er is minder verdiend met gas, olie en brandstoffen en meer aan industriële producten, machines en transportmiddelen.

Wereldeconomie

Er is wel meer geëxporteerd dan in de eerste drie maanden. De export werd toen voor een deel gedrukt door het zachte winterweer waardoor er minder vraag was uit het buitenland naar aardgas. De stijgende productie in de industrie van de voorbije maanden vertaalt zich dus ook in meer export.

De Wereldbank constateerde deze week ook al dat de wereldeconomie dit jaar minder hard groeit door een zwak eerste halfjaar in een vijftal grote economieën en daar heeft de Nederlandse export natuurlijk ook last van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl