NOS SportAangepast

Staelens 'zit' vol ambitie voor WK

Na jaren volleyballen op topniveau had Chaïne Staelens vrede met het einde van haar loopbaan. Haar kapotte knie heeft de 365-voudig international echter onverwacht een bijzonder nieuw doel gegeven. Met het Nederlandse zitvolleybalteam.

Staelens hoopt na de mislukte missies met het 'gewone' Nederlands team in 2016 op de Paralympische Spelen actief te zijn. "Ik ben zeker niet in een zwart gat gevallen", vertelt de Brabantse aan de vooravond van het WK zitvolleybal in Polen.

"Ik ben precies op het juiste moment gestopt. Ik heb mijn lichaam al die jaren optimaal gebruikt. Ik was ook al met allerlei andere dingen bezig en vond een baan als management-assistent. Maar nu ik er weer midden in zit, vind ik het geweldig om weer een nieuw doel te hebben."

Toevallig

De 33-jarige Staelens kwam per toeval bij de zitvolleybalsters terecht na een telefoontje met aanvoerster Elvira Stinissen. "Ze belde mij om te praten over het imago van de sport en het vinden van nieuwe speelsters. Toen we het over mijn knieproblemen hadden, zei Elvira dat ik ook bij hen zou kunnen meedoen. Zo is het balletje gaan rollen."

Het was wel even wennen voor Staelens. "De grootste aanpassing is dat ik de hele tijd op mijn billen moet zitten en dat ik mij met mijn handen en benen moet voortbewegen. Vooral in het begin was het behoorlijk zwaar. Ik leer nog steeds, want mijn benen liggen af en toe nog niet goed. Ook heb ik nog niet de juiste timing."

Ze hoopt vooral van waarde te zijn met haar ervaring. "Ik wil het team vooral helpen. Ik breng veel spelinzicht met mij mee, daarbij kan ik misschien een rol spelen bij de groepsdynamiek. Ik heb er toch weer een wat andere kijk op."

Staelens wacht op grijze status

Daarnaast hoopt Staelens steeds meer te gaan spelen. Ze is daarbij wel afhankelijk van de status die ze krijgt bij de keuring voorafgaand aan het toernooi. Een team mag twee speelsters met een zogenoemde grijze status in de selectie opnemen. Deze status krijgen speelsters die een minimale beperking hebben.

"Gezien mijn medische rapport ga ik ervan uit dat ik deze status krijg. Maar het is wel even afwachten. Vooralsnog zal ik ook een rol als invalster hebben, want ik mis nog stabiliteit en automatismen."

Na het WK gaat Staelens met het team evalueren. "De Spelen in Rio zijn het doel voor het team. Het zou geweldig zijn als ik dat nog kan halen, maar het zal een flinke klus worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl