NOS NieuwsAangepast

Coalitie D66, VVD, SP in Amsterdam

Bijna drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen zijn D66, VVD en SP het eens geworden over het vormen van een coalitie in Amsterdam. De komende tijd moeten de wethouderskandidaten worden gevonden.

Vermoedelijk zal D66 vier wethouders leveren en de VVD en de SP er elk twee. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de PvdA niet in het gemeentebestuur van de hoofdstad zit.

De drie partijen hebben vooral op het gebied van wonen nieuwe plannen. Het systeem van de erfpacht wordt hervormd, er is meer geld voor de huursector en ook gaat de stad meer doen aan armoedebestrijding. De details worden later vandaag bekend gemaakt.

De VVD in Amsterdam bevestigt dat huizenbezitters de mogelijkheid krijgen om in één keer de erfpacht af te kopen. De grond blijft dan wel in handen van de gemeente, maar de jaarlijkse bijdrage van huizenbezitters vervalt.

Sinds het eind van de 19e eeuw geldt in Amsterdam een erfpachtsysteem, waarbij een woningbezitter wel het huis in eigendom heeft, maar niet de grond.

Ouderenwoningen

Verder wordt de SP, die het erfpachtsysteem wilde behouden, gecompenseerd met de toezegging dat er jaarlijks op zijn minst 500 nieuwe sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Met name voor ouderen moet er meer worden gebouwd, om te voorkomen dat zij te lang in een te grote huurwoning blijven zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl