RvC Vestia wist niets van derivaten
"We hadden in de Raad van Commissarissen niemand die iets wist van derivaten. Van andere financiële zaken wisten we samen wel genoeg," zegt Jeroen Lugte, oud-lid en oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Vestia.
Lugte geeft toe dat de toezichthouders niets van de ingewikkelde bankproducten wisten, terwijl Vestia op zeker moment voor 24 miljard aan renteswaps had. "Vanaf begin 2010 hebben we er strakker opgezeten, omdat toen bleek dat er problemen waren."
Die problemen waren een claim van 7 miljard euro van de banken en een dreigend faillissement van de grootste woningcorporatie van Nederland. De bom barstte vlak na het vertrek van Lugte.
Archief vernietigd
Lugte was een oude studievriend van Vestia-bestuurder Erik Staal. Onder Staal verloor Vestia 2 miljard euro door rentederivaten. Staal moest gedwongen vertrekken maar kreeg toch een pensioenvoorziening mee van 3 miljoen euro, omdat dat nou eenmaal was afgesproken. Alles onder het toezicht van Lugte.
De enquêtecommissie wil daarom weten waarom hij zijn hele Vestia-archief heeft vernietigd. "Ik heb mijn huis opgeruimd," is het antwoord van Lugte. De commissie blijft doorvragen naar de reden.
"U moet wat er bij Vestia speelde niet vermengen met het opruimen van mijn huis. Ik wist niet wat er bij Vestia speelde. Dat wist ik pas in 2012," zegt Lugte. Hij benadrukt nog even hoe lastig het is om verhoord te worden als je al je stukken hebt vernietigd. "Maar ik heb naar eer en weten gehandeld", bezweert Lugte.
Schadeclaim
Lugte moet regelmatig tijdens het verhoor even bijpraten met zijn advocaat. Want ook hij heeft inmiddels een schadeclaim ontvangen van 2 miljard euro van het huidige bestuur van Vestia.
De enquêtecommissie onderzoekt deze week de zaak-Vestia, het grootste woningcorporatieschandaal tot nu toe bekend, en voor de Tweede Kamer de directe aanleiding voor dit onderzoek.
Morgen wordt bestuurder Erik Staal zelf gehoord. De verhoren zijn live te volgen op NPO Politiek.