ACM: vaste boekenprijs achterhaald

De vaste boekenprijs is achterhaald en niet effectief, en moet daarom worden afgeschaft. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt op de opiniepagina van NRC Handelsblad.

De vaste boekenprijs betekent dat boeken, waar ze ook verkocht worden, dezelfde prijs hebben. Die prijs wordt bepaald door de uitgeverij.

Breed aanbod

Het idee is dat uitgevers zo ook boeken met wat lagere verkoopcijfers kunnen verkopen, en niet alleen bestsellers. Als bestsellers voor een vaste prijs worden verkocht, kunnen boekhandels ook de wat minder snel verkopende titels aanhouden.

Volgens de ACM klopt dat argument niet en leidt de regulering juist tot hogere prijzen en minder verkochte boeken. Bovendien is de vaste boekenprijs achterhaald in een tijd met elektronische boeken en schrijvers die zelf op internet publiceren, zegt de ACM. Voor e-books is er geen vaste prijs.

Verschraling

Voorstanders van het huidige systeem zijn bang dat het aanbod zal verschralen als de vaste prijs wordt losgelaten. Uitgevers en boekhandels zullen zich dan vooral richten op goed verkopende (buitenlandse) schrijvers.

Directeur Van Everdingen van de Koninklijke Boekverkopersbond zegt in de NRC: "De vaste boekenprijs is belangrijk om een gelijk speelveld te houden. In Canada, Denemarken en Zuid-Korea worden nu vaste prijzen overwogen."

Advies

De Raad voor Cultuur komt binnen enkele weken met een advies over de kwestie. Na het zomerreces besluit minister Bussemaker of ze de vaste prijs handhaaft, of meer marktwerking toelaat in de boekensector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl