NOS NieuwsAangepast

Delhaize wil 2500 banen schrappen

De Belgische supermarktketen Delhaize wil de komende 3 jaar 2500 banen schrappen. Ook wil het bedrijf veertien onrendabele supermarkten sluiten. De vakbonden dreigen met acties; in vier winkels heeft het personeel het werk al neergelegd.

Correspondent Joris van Poppel zegt dat de keten last heeft van concurrentie. "Die is enorm in België. Bijvoorbeeld van goedkopere supermarkten als Albert Heijn, Lidl en Aldi."

Daardoor dalen de omzet en de winst. Het bedrijf reorganiseert om zo geld vrij te maken om de komende jaren 450 miljoen euro te investeren in de eigen supermarkten.

Hoge lonen

Delhaize wil daarnaast de arbeidsvoorwaarden van alle werknemers versoberen. De lonen liggen er zo'n 10 tot 20 procent hoger dan bij andere supermarkten.

De vakbonden hebben volgens Van Poppel woedend gereageerd. "Ze zeggen dat het veel ingrijpender is dan verwacht. Ze begrijpen niet dat er zo fors gesneden moet worden in een bedrijf dat nog winst maakt."

Vertrekpremie

Ze hebben nog een reden om boos te zijn, zegt Van Poppel. "Kortgeleden heeft Delhaize een ontslagnemende directeur beloond met een vertrekpremie van 7 miljoen euro. De vakbonden zeggen nu: als je dat wel kunt uitbetalen, dan kun je het niet maken om loon van de kassajuffrouwen af te pakken."

In maart waren er in België 854 Delhaize-winkels. Daar werkten samen 15.000 mensen. Eén op de zes werknemers dreigt nu zijn baan te verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl