NOS NieuwsAangepast

"Wereldeconomie hapert even"

De wereldeconomie zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder werd aangenomen. Het extreme winterweer in de Verenigde Staten, de crisis rond Rusland, de Krim en Oekraïne, en onrustige financiële markten zorgden voor een zwak half jaar.

De Wereldbank rekent in zijn jongste ramingen op een groei van 2,8 procent in plaats van 3,2 procent. De Wereldbank denkt dat de groei in de loop van dit jaar wel weer aantrekt en handhaaft voor volgend jaar een groeipercentage van 3,4 procent.

In een vijftal grote economieën vertraagt de economische groei waardoor de groei elders ook wordt afgeremd. Daaronder zijn de twee grootste economieën ter wereld, de Verenigde Staten en China.

BRIC

Verder gaat het minder goed in Rusland, India en Brazilië. De Russische economie heeft te lijden onder de economische sancties als gevolg van de crisis in de Oekraïne.

Brazilië, Rusland, India en China staan bekend als de BRIC-landen. Vóór de crisis gezien werden zij beschouwd als motoren van economische groei.

100.000.000.000 dollar minder

Volgens de jongste ramingen van de Wereldbank groeit de Amerikaanse economie dit jaar met 2,1 procent, in plaats van 2,8 procent. Dat klinkt als niet veel, maar komt ongeveer neer op 100 miljard dollar dat er minder verdiend en geproduceerd wordt.

De Chinese economie groeit dit jaar met 7,6 procent in plaats van 7,7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl