'Nieuwe' Piet blijft zwart

Het uiterlijk van de nieuwe Zwarte Piet»
Het uiterlijk van de nieuwe Zwarte Piet eo.nl

Hij blijft zwart, maar mogelijk moeten het kroeshaar, de dikke rode lippen en de oorringen eraan geloven. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar Zwarte Piet, in opdracht van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

De uitkomsten werden dinsdagavond door directeur Ineke Strouken van het VIE gepresenteerd in het tv-programma Knevel & Van den Brink. Er werden voor het onderzoek dertig mensen geïnterviewd over hoe het fenomeen Zwarte Piet in de toekomst moet worden ingevuld. Ook werden zo'n 9000 e-mails erin meegenomen, waarvan de helft haatmails.

"Dom gepraat"

Strouken wilde niet van een advies spreken, maar volgens haar is de wens van Nederlanders dat de discussie over Zwarte Piet stopt en daarvoor zouden een aantal aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is volgens haar dat Zwarte Piet een gelijkwaardige relatie heeft met Sinterklaas en dat hij zich niet bedient van "dom gepraat".

De gevoeligste kenmerken van Zwarte Piet zijn zijn kroeshaar, de oorringen, zijn dikke rode lippen en de kleur zwart. In de variant van Zwarte Piet die het programma Knevel & Van den Brink presenteerden naar aanleiding van het onderzoek had Zwarte Piet geen gouden oorringen meer, geen dikke lippen en sluik haar. Zwarte Piet blijft donker.

Jaarlijks discussie

Strouken wilde in het tv-programma niet spreken van een advies. Ze benadrukte dat de samenleving de dialoog moet voeren, "met respect". Wel voegde ze eraan toe: "De traditie blijft levend als die met zijn tijd meegaat."

Over het uiterlijk van Zwarte Piet is vrijwel elk jaar wel discussie, maar vorig jaar was die opvallend hevig. Er werd onder meer een petitie opgezet voor het behoud van Zwarte Piet. Die werd door meer dan twee miljoen mensen ondertekend.

Deel deze pagina

Video

Zwarte Piet blijft zwart

Het is pas juni, maar toch is er al nieuws over de Sinterklaasviering. Het Instituut voor Volkscultuur heeft nagedacht over de... vraag hoe Zwarte Piet eruit moet zien. Meest opvallend: Piet blijft zwart, of in elk geval getint. In Knevel en Van den Brink werd gisteravond de nieuwe versie van de knecht van Sinterklaas gepresenteerd.

Audio

  • "Waarom moet Piet zwart blijven?" Zwarte Piet blijft zwart. Of in elk geval: getint. Het Instituut voor Volkscultuur presenteerde gisteravond op tv de nieuwe versie... van de knecht van Sinterklaas. Kunstenaar Quinsy Gario vindt Zwarte Piet een uiting van racisme. Hij begrijpt dan ook niet waarom uitgerekend de huidskleur blijkbaar niet mag veranderen.

Video en Audio

Meer video en audio