NOS NieuwsAangepast

In beeld: Vlucht uit Mosul

Duizenden Irakezen zijn op de vlucht geslagen nu hun stad Mosul, in het noorden van Irak, grotendeels in handen is van extremisten van ISIS. De streng islamitische strijders hebben bij hun verovering weinig weerstand ondervonden van regeringstroepen in de stad.

Het Franse persbureau AFP fotografeerde een ware exodus op de weg van Mosul naar Arbil, de regionale hoofdstad van het Koerdische deel van Irak.

Geen politie, geen leger

Onder de vluchtelingen zijn ook veel ambtenaren die voor de Iraakse regering werken. Een vrouwelijke ambtenaar zegt tegen persbureau Associated Press dat haar familie direct besloot te vertrekken toen het nieuws kwam dat het regeringsgebouw in Mosul was veroverd door strijders van ISIS. " Er heerst chaos in de stad en niemand kan ons helpen. Er is geen politie meer, geen leger."

Wie een auto heeft, vlucht met de auto. Maar sommigen gaan zelfs te voet. Voor de achterblijvers wordt het afzien. Water en elektriciteit zijn volgens ooggetuigen uitgevallen. En ISIS zal een zeer strenge vorm van de Islam opleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl