NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar recyclen luiers

Er komt een onderzoek naar milieuvriendelijker manieren van het recyclen van luiers en incontinentieproducten voor volwassenen. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Van Veldhoven.

Volgens de staatssecretaris bevatten luiers en incontinentiemateriaal "hoogwaardige papiervezels die op zichzelf uitstekend recyclebaar zijn". Mansveld denkt dat uit de gebruikte luiers fosfaten en energie kunnen worden teruggewonnen. Alleen de absorptiekorrels en resten van medicijnen zijn mogelijk een probleem.

"Het milieuvriendelijker omgaan met incontinentiemateriaal (inclusief luiers) past goed binnen dit streven naar een circulaire economie", aldus de staatssecretaris.

Gemeenten

Gemeenten gaan samen met de Nederlandse Vereniging van afval- en reinigingsmanagement (NVRD) onderzoeken hoe het afvalbeleid kan worden aangepast. Het onderzoek moet in de eerste helft van volgend jaar zijn afgerond.

Gemiddeld genomen bestaat 5,4% van het huishoudelijk restafval uit luiers en incontinentiemateriaal voor volwassenen.

In verschillende gemeenten is een aparte inzameling van luiers gestart. Jonge ouders moesten daarvoor speciale plastic zakken gebruiken. De fabriek in Arnhem die zakken verwerkte ging na een aantal jaren faillliet.

Ook is er geëxperimenteerd met het vergisten van luiers, maar dat levert niet heel veel milieuvoordelen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl