NOS NieuwsAangepast

Morgen overleg superprovincie

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat morgen om de tafel met de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen GroenLinks en D66 om te praten over de vorming van een superprovincie. Het is de eerste keer dat deze vier partijen met elkaar spreken over de voorgenomen fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. De fractievoorzitters en de woordvoerders van de vier partijen schuiven aan.

Eerste Kamer

De totstandkoming van de superprovincie staat in het regeerakkoord. In de Tweede Kamer weet minister Plasterk zich verzekerd van een meerderheid. Maar in de Eerste Kamer is die meerderheid er niet. Net als zijn collega-ministers gaat Plasterk nu dus steun zoeken bij de oppositie.

GroenLinks en D66 zijn niet tegen een bestuurlijke herindeling van Nederland. Maar deze partijen missen bij het kabinet een heldere visie op de rest van bestuurlijk Nederland. Daar willen ze duidelijkheid over. Ook hebben GroenLinks en D66 hun eisen over de taken die de nieuwe superprovincie moet krijgen en de financiën die daar bij horen.

Zomerreces

Minister Plasterk wil de wet die de fusie van de drie provincies regelt nog voor het zomerreces bij de Tweede Kamer indienen. De drie provincies waar het over gaat, Noord Holland, Utrecht en Flevoland, hebben eerder dit jaar aangegeven de samenvoeging niet te zien zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl