NOS NieuwsAangepast

"Pinkpop door het oog van de naald"

Het had gisteravond veel erger kunnen aflopen voor de Pinkpopgangers, zegt weerman Gerrit Hiemstra. Even leek het erop dat het ergste noodweer over Limburg zou trekken, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Is Pinkpop door het oog van de naald gekropen?

"Ja, dat kun je best zeggen. De zwaarste buien zijn uiteindelijk net langs Limburg getrokken, over Aken richting het Roergebied. Daar is het veel erger geweest dan in Limburg. Als je ziet wat daar in Duitsland gebeurd is. Zes doden, ik weet niet hoeveel bomen om, het treinverkeer stond helemaal vast. Als dat over Landgraaf was getrokken, hadden we hier nu heel anders gezeten."

Is het uitzonderlijk, dit soort noodweer?

"Deze weersomstandigheden komen gemiddeld een keer per jaar voor. De lucht moet heel warm zijn. Er moet veel vocht in de lucht zitten, veel waterdamp, onder in de atmosfeer. Tweede voorwaarde is dat er sprake moet zijn van windschering. Dat wil zeggen dat er een groot verschil is tussen de windsnelheid dicht bij de grond en de windsnelheid op grotere hoogte. En ook de windrichting kan nog afwijken.

Zulke omstandigheden noemen wij uiterst onstabiel. De warme lucht wil naar boven en daardoor ontstaan die buien. Als er dan hoger in de atmosfeer veel wind staat zuigt die de lucht nog eens extra omhoog. Die combinatie van omstandigheden komt niet zo vaak voor."

Hoe kunnen mensen zich het beste wapenen tegen zo'n weersituatie?

Het belangrijkste is de boel goed in de gaten te houden. Dat betekent niet dat je de hele dag binnen moet gaan zitten. Je moet alleen regelmatig naar de lucht en de radarbeelden kijken. En zorg dat je een plan B hebt. Als je een barbecue organiseert zou ik ervoor zorgen dat je het feest binnen kan voortzetten als het nodig blijkt te zijn. Met een licht partytentje kan het helemaal fout gaan.

Is dit extreme weer moeilijk te voorspellen?

Nee, de omstandigheden zijn een goede graadmeter waarmee je het ontstaan van dit soort extreme weersgebeurtenissen juist heel goed kunt voorspellen. Dat zagen we nu ook al een paar dagen aankomen. Maar waar het dan precies het ergst wordt, dat kun je zelfs een paar uur van tevoren nauwelijks aangeven.

Gisteren zag ik rond een uur of zeven een enorme bui ontstaan op de Frans-Belgische grens, een die ging recht op Limburg af. Dan breekt het zweet je uit, want je weet wat voor gevolgen dat kan hebben. Dat zijn gewoon dodelijke weersituaties. Zo simpel is het. Dus ik heb gelijk allerlei mensen geïnformeerd. Kort daarna kwam het weeralarm van het KNMI. Dat bevestigt dan je verwachting.

Staat ons nog meer zwaar weer te wachten de komende dagen?

Er zijn nu opnieuw forse buien in ontwikkeling, maar na vandaag is het over en dan wordt het overdag rond de 22 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl