NOS NieuwsAangepast

Holocaustmonument gepresenteerd

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft het ontwerp gepresenteerd voor het nieuwe herdenkingsmonument in het Wertheimpark in Amsterdam. Het monument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind en zal de 102.000 namen dragen van Holocaustslachtoffers die geen graf hebben.

Libeskind is onder meer de architect van het Joods Museum in Berlijn en was verantwoordelijk voor de herinrichting van het World Trade Center in New York.

De architect koppelt aan het monument een soort beleving. De bezoeker daalt wat passen af, komt in de duisternis terecht en uiteindelijk weer bij het licht. Op panelen staan de namen van de slachtoffers.

Tegenstanders

De bewoners van de buurt rond het Wertheimpark zijn niet blij met de komst van het monument. Ze zijn bang dat ze niet meer in het park kunnen recreëren als er naast het Auschwitzmonument van Jan Wolkers nog een monument komt te staan. Het park is daarvoor volgens hen te klein en er zouden te veel bezoekers op het monument afkomen.

Het nieuwe monument zal duizend vierkante meter in beslag nemen, eenderde van de oppervlakte van het park. Toch zal er volgens het Auschwitz Comité evenveel ruimte overblijven voor recreanten omdat een deel van de struiken in het park wordt weggehaald. Het nieuwe monument zal naar verwachting jaarlijks 250.000 bezoekers trekken.

"Absurd"

Ook de weduwe van Jan Wolkers verzet zich tegen de komst van een tweede monument in het park. Ze noemt het een "absurd idee" en "een grove inbreuk op de betekenis van het Auschwitzmonument".

Het nieuwe monument kost ongeveer 5 miljoen, maar dat geld is er nog niet. Het Auschwitz Comité hoopt dat na de bekendmaking van de plannen de donaties zullen binnenstromen.

Het is de bedoeling dat het monument in september 2015 klaar is. Dat jaar is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl