NOS NieuwsAangepast

"Economie komt op stoom"

De economie komt op stoom, zegt De Nederlandsche Bank (DNB). Economieredacteur André Meinema onderschrijft die visie. "Er zijn onmiskenbare tekenen van herstel, misschien in de beleving van mensen nog niet, maar onderhuids is er een beweging gaande die langzamerhand steeds meer op gang komt."

Wat gaat het dit jaar worden?

"Dit jaar wordt nog geen oogstjaar, maar 2015 en 2016 moeten oogstjaren worden, zij het met bescheiden resultaten en bescheiden percentages. Maar in ieder geval gaat het de goede kant uit", aldus André Meinema.

Volgens Job Swank, directeur van De Nederlandsche Bank, neemt het vertrouwen van consumenten en producenten al een jaar sterk toe en dat vertaalt zich in meer investeringen. Ook de huizenmarkt is aan de beterende hand. De huizenprijs beweegt naar boven en het aantal transacties neemt toe. "Bijna alle signalen staan op groen. Alleen het vervelende is het mindere eerste kwartaal, dat leidt een beetje af."

Is de DNB positief of toch wat somber?

"De DNB is vooral realistisch. Het slechte eerste kwartaal was vooral een gevolg van de zachte winter, waardoor er minder gas werd geproduceerd, verkocht en geconsumeerd. Dat heeft de cijfers gedrukt. Haal je die afwijking eruit, dan is het beeld duidelijk positief."

Waarom verloopt het economisch herstel toch zo moeilijk?

"We hebben een enorme klap gekregen van de financiële crisis. Dat geldt natuurlijk voor alle landen, maar Nederland is extra hard getroffen. Zoals de huishoudens die minder kunnen besteden, de huizenmarkt die in elkaar is gezakt en de problemen waarin de pensioenfondsen zijn gekomen. Plus de overheid die banken moest redden. De optelsom was dat onze situatie slechter was dan die in omringende landen. Daardoor kost het ons meer moeite om uit het dal te klimmen. Daar zijn we nu al een jaar of vijf mee bezig en het gaat nog een jaar duren. Dan komt het zoet."

Hoe deugdelijk zijn de voorspellingen van de DNB? Kan het nog anders lopen?

"Het kan natuurlijk altijd anders lopen. De DNB heeft ook scenario's doorgerekend waarin het bijvoorbeeld minder gaat in Oost-Europa door de spanningen rond Oekraïne. Dan kan bij ons de groei een half procent lager uitpakken. Je kan ook een positief scenario bedenken, waarin het bijvoorbeeld met de huizenmarkt veel beter gaat dan verwacht, dat geeft dan weer een extra zwieper aan het wiel, waardoor vertrouwen en uitgaven ook weer stijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl