NOS NieuwsAangepast

Flexwerkers na 2 jaar vast werk

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Werk en Zekerheid. Dat betekent onder meer dat mensen met een tijdelijk contract vanaf volgend jaar eerder een vaste baan aangeboden moeten krijgen. Nu is dat na drie jaar, maar dat wordt twee jaar. Na ontslag mag dezelfde werknemer pas na 6 maanden een nieuw contract aangeboden krijgen, nu die periode nog 3 maanden.

Daarnaast komt er vanaf 21 juli 2015 een zogenoemde transitievergoeding voor mensen die na een dienstverband van ten minste twee jaar worden ontslagen. Die vergoeding, die kan oplopen tot 75.000 euro of een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen, is bedoeld om de overstap naar een andere baan te vergemakkelijken. Er kan bijvoorbeeld scholing mee betaald worden.

Sociaal Akkoord

Verder wordt de duur van de WW stapsgewijs verkort, van 38 maanden in 2016 naar 24 maanden in 2019. Werkgevers en werknemers kunnen in de cao afspreken om WW-uitkeringen na 24 maanden (tot 38 maanden) uit eigen zak te betalen.

De Wet Werk en Zekerheid komt voort uit afspraken in het sociaal akkoord van april 2013 met werkgevers en werknemers, maar werden deels aangepast in het begrotingsakkoord van oktober met D66, ChristenUnie en SGP.

Verheugd

De wet is aangenomen met steun van VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en D66. Tegen stemden PVV, SP, Partij voor de Dieren, Onafhankelijke Senaatsfractie en 50Plus.

Minister Asscher zegt verheugd te zijn met de steun voor zijn wet. "We mogen geen tweedeling accepteren, daarom krijgen mensen met tijdelijke contracten meer recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en worden de ontslagvergoedingen eerlijker verdeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl