NOS NieuwsAangepast

"Evacueren was slechtste scenario"

"Het was een spektakel, ook in de zin van angstmomenten. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen", zegt Pinkpop-directeur Jan Smeets. Het festival in Landgraaf kreeg gisteren en vannacht flink noodweer te verduren. Smeets zei op Radio 1 tevreden te zijn over het gedrag van de bezoekers tijdens de storm.

Ook de inrichting van het festivalterrein heeft volgens Smeets aan de goede afloop bijgedragen. "Dit terrein heb ik ingericht op noodweer, daar is jaren over gedaan. Het is belangrijk dat je een open terrein kan creëren, waar mensen gehurkt bij elkaar kunnen zitten. Dan slaat de bliksem niet in."

Waarschuwing

Ook de communicatie was erg belangrijk. "Een goede microfoon is onmisbaar. Je moet duidelijk aan de bezoekers vertellen wat ze moeten doen." De organisatie van Pinkpop waarschuwde de festivalgangers weg te blijven van hoge tenten en op de grond te gaan zitten bij onweer. Ook kreeg het publiek informatie via led-borden.

Smeets zelf sprak de 60.000 bezoekers even voor 20.00 uur toe vanaf het hoofdpodium. De lucht kleurde op dat moment inktzwart. Hij wees het publiek erop dat er veel bliksemafleiders rondom het terrein staan. Ook zei hij dat iedereen op het festivalterrein moest blijven.

Zwakke bomen

Evacueren is namelijk het slechtste wat je kan doen volgens Smeets. "Waar moeten al die mensen naartoe? Je verlegt dan gewoon het probleem van binnen naar buiten. Bovendien weten we dan niet hoe de zaken ervoor staan. Zowel op het festivalterrein als op de camping weten wij waar de eventuele zwakke bomen staan, op een andere plek weten we dat niet."

Dat je zou moeten evacueren, is volgens Smeets een verkeerde opvatting. "De mensen moeten niet van het terrein af, ze moeten juist hier blijven. Ze raken anders in paniek, gaan rennen. Je moet vooral dat proberen te voorkomen."

De veiligheid van de bezoekers voorop stellen, is en blijft het belangrijkst. Smeets: "En dat is gelukt. Ik ben er erg blij mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl