NOS NieuwsAangepast

Militairen VS dood door eigen vuur

In het zuiden van Afghanistan zijn gisteren vijf Amerikaanse militairen gedood door eigen vuur. Dat hebben Amerikaanse bronnen bevestigd. Ook een Afghaanse militair en een tolk kwamen om. Ze sneuvelden bij een luchtaanval van de NAVO in de zuidelijke provincie Zabul.

Volgens Afghaanse functionarissen riepen internationale troepen steun vanuit de lucht in toen ze werden aangevallen door de Taliban. De gouverneur van de provincie zei tegen de BBC dat Afghaanse en buitenlandse eenheden een gezamenlijke operatie uitvoerden in het district Arghandab. De NAVO onderzoekt de zaak.

Ergste

Het incident is een van de ergste gevallen van eigen vuur in Afghanistan, waar een door de NAVO geleide troepenmacht sinds 2001 radicale strijders bevecht.

Militairen uit vijftig landen nemen deel aan de ISAF-missie in Afghanistan. Sinds het begin van dit jaar zijn er ruim dertig NAVO-militairen omgekomen.

Bruut

In het zuiden zitten ook veel Talibanstrijders. De terreurorganisatie heeft gedreigd de verkiezingscampagne en de stembusgang van zaterdag bruut te verstoren. Dan wordt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden.

Vrijdag ontploften in Kabul twee bommen bij een hotel waar presidentskandidaat Abdullah Abdullah een verkiezingsbijeenkomst hield. Abdullah is een van de twee kandidaten die nog over zijn na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, vorige maand. De andere kandidaat is Ashraf Gani.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl