PvdA-senatoren: oudertoeslag blijft

De Eerste Kamerfractie van de PvdA is tegen een plan van minister Asscher om een toeslag voor alleenstaande ouders in de bijstand te schrappen.

Het gaat om een groep van enkele duizenden alleenstaande ouders, die een partner heeft die in de gevangenis zit, in een verzorgingshuis woont of spoorloos is verdwenen. De toeslag is ongeveer 242 euro per maand.

Door de invoering van de wet Hervorming Kindregelingen krijgt deze groep alleenstaande ouders geen toeslag meer, omdat er formeel nog wel een partner is. De wijziging is een gevolg van een eenvoudiger partnerdefinitie die de Belastingdienst gaat hanteren. Daardoor worden uitwonende partners altijd gezien als meebetalende partners.

Bijzondere Bijstand

"De overheid moet geen maatregelen nemen om mensen op deze manier met de rug tegen de muur te zetten", aldus PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Barth in het NOS Radio-1 journaal. "Deze wet leidt tot heel grote problemen voor mensen die het al zwaar hebben."

Minister Asscher is niet van plan om de Hervorming Kindregelingen aan te passen, nu blijkt dat een groep alleenstaande ouders de toeslag misloopt. De minister vindt dat gemeenten via de Bijzondere Bijstand iets kunnen doen, omdat het niet om grote bedragen gaat.

Oplossing

Maar de PvdA in Eerste Kamer eist van de eigen minister dat hij met een oplossing komt. Volgens fractievoorzitter Barth is er door het aantrekken van de economie nu meer geld. "In de zomer gaat het kabinet kijken naar extra maatregelen voor de laagste inkomens. Laten ze dan ook naar deze groep kijken", aldus Barth.

De Eerste Kamer vergadert vandaag over de hervorming van de kindregelingen. Nu zijn er nog elf regelingen voor ouders met kinderen. Per 1 januari 2015 wil het kabinet dat er nog vier over zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl