NOS NieuwsAangepast

"Doorgaan Pinkpop verantwoord"

Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf vindt dat de organisatie van Pinkpop geen onverantwoorde risico's heeft genomen door het festival door te laten ondanks het noodweer gisteravond.

Dat zei hij in het tv-programma Knevel en Van den Brink. Wel hebben de autoriteiten volgens de Limburgse zender L1 overwogen om Pinkpop af te blazen. Het waren zware uren en "we beleefden een bang moment", aldus Vlecken.

Het festival kreeg rond 20.00 uur een zware onweersbui te verduren. De optredens op Pinkpop werden stilgelegd en bezoekers werd gevraagd op de grond te gaan zitten en uit de buurt te blijven van hoge masten of hoge tenten.

"Groot risico"

Tijdens het tv-programma belde de burgemeester in om te reageren op weervrouw Margot Ribberink die juist had uitgelegd dat de festivalorganisatie en gemeente een groot risico hadden genomen. Het KNMI had voor Limburg een weeralarm afgegeven.

Het noodweer op Pinkpop leidde niet tot gewonden. Wel werden na de hoosbui foliedekens uitgedeeld om te voorkomen dat de bezoekers onderkoeld zouden raken. De meeste muziekliefhebbers waren ondanks poncho's en provisorische zeiltjes helemaal doorweekt geraakt.

Slotact later

Nadat de hevige onweersbui was weggetrokken, ging het festival verder. Wat later dan gepland verzorgde Metallica het laatste optreden op Pinkpop 2014. Na afloop bedankte organisator Jan Smeets alle bezoekers dat ze goed hadden geluisterd naar de aanwijzingen voorafgaand aan het noodweer. Van paniek was volgens hem geen sprake.

In 2011 leidde noodweer boven het festival Pukkelpop in België tot een drama. Een grote tent waarin bezoekers gingen schuilen, stortte in, en bomen waaiden om. Vijf mensen kwamen om het leven en meer dan 130 mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl