NOS SportAangepast

Oud-zwemster Van Dyken breekt rug

De Amerikaanse zwemkampioene Amy van Dyken heeft bij een motorongeval haar rug gebroken. De zesvoudig olympische kampioene sloeg vrijdag tijdens een ritje op een quad over de kop.

Haar echtgenoot Tom Rouen, een voormalig speler van American-footballclub Denver Broncos, verleende eerste hulp totdat een traumahelikopter arriveerde. De 41-jarige Van Dyken is in Scottsdale met succes geopereerd en buiten levensgevaar.

Van Dyken was een van de grote rivalen van Inge de Bruijn. In 1996 won de Amerikaanse vier keer goud bij de Olympische Spelen in Atlanta. Ze was de beste op de 100 meter vlinderslag, de 50 meter vrije slag, de 4x100 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag. Vier jaar later won ze op de estafettenummers opnieuw goud bij de Olympische Spelen in Sydney.

Omstreden reputatie

Van Dyken was in haar zwemloopbaan niet onomstreden. Zo intimideerde Van Dyken bij de Spelen van 1996 haar Chinese rivale Le Jingyi door tegenover haar te gaan zitten en de Chinese minutenlang aan te staren.

In Sydney, waar Inge de Bruijn haar olympische titels op de individuele nummers overnam, zou ze zelfs in de baan van De Bruijn hebben gespuugd. Ook werd haar naam in verband gebracht met de dopingzaak rond het dopinglaboratorium Balco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl