NOS NieuwsAangepast

Assad verleent honderden amnestie

De Syrische president Assad heeft honderden gevangenen amnestie verleend ter gelegenheid van zijn herverkiezing. Onder de gevangenen die zijn vrijgelaten, bevinden zich veel tegenstanders van de regering, melden mensenrechtenactivisten.

Vrijdag en zaterdag zijn volgens die activisten al 800 gevangenen vrijgekomen uit gevangenissen in Aleppo en de hoofdstad Damascus. De meesten zaten achter de tralies vanwege terroristische activiteiten.

De regering-Assad bestempelt sinds het begin van de opstand tegen het regime in 2011 alle oppositiegroeperingen als "terroristen".

Doodstraffen

Ook zijn op last van Assad doodstraffen omgezet naar levenslang, en worden oude en ongeneeslijik zieke gedetineerden op vrije voeten gesteld.

Buitenlandse strijders die zich bij de rebellen hebben gevoegd, vallen ook onder de amnestieregeling op voorwaarde dat ze zich binnen een maand overgeven. Grondleggers van oppositiebewegingen komen niet in aanmerking voor de amnestie.

In de komende tijd zullen nog meer gevangenen worden vrijgelaten, bericht het staatspersbureau Sana.

Gemarteld

Volgens Lakhdar Brahimi, de voormalige VN-gezant voor Syrië, zitten er 50.000 tot 100.000 tegenstanders van de regering achter de tralies. Daaronder zijn gevangenen die dagelijks worden gemarteld, aldus Brahimi in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel.

President Assad werd zes dagen geleden herkozen met 88,7 procent van de stemmen. Het Westen betitelt de stembusgang als een farce, omdat alleen kon worden gestemd in de gebieden die onder controle van het regeringsleger staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl