NOS NieuwsAangepast

Libische premier ongrondwettig

De benoeming van de nieuwe Libische premier Maiteeq is ongrondwettig. Dat heeft het hooggerechtshof in Libië bepaald. Het is niet duidelijk waarom de hoogste rechter in het land tot die beslissing is gekomen en wat er nu gebeuren gaat.

Een parlementswoordvoerder zegt dat het parlement de beslissing van het hooggerechtshof respecteert en dat Abdullah al-Thinni waarnemend premier wordt. Die was al eerder premier, maar stapte op nadat zijn gezin bedreigd was.

Maiteeq werd begin vorige maand gekozen door het overwegend islamitische parlement, maar tegen de benoeming ontstond veel weerstand van onder anderen de dissidente generaal Haftar en een groep parlementariërs. Maiteeq zou te weinig stemmen hebben gekregen.

De status van Maiteeq was vervolgens onduidelijk. De vice-voorzitter van het parlement zei dat de stemming onrechtmatig was, maar de parlementsvoorzitter kwam met een decreet dat bepaalde dat Maiteeq wel de nieuwe Libische premier is.

Machtsstrijd

De uitspraak van het hooggerechtshof in Tripoli leidt waarschijnlijk tot meer spanningen in het land. Er woedt een machtsstrijd. De centrale regering heeft er moeite mee om haar gezag te laten gelden, omdat veel milities en stammen de regering niet erkennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl