NOS SportAangepast

Verlies volleyballers Oranje

De Nederlandse volleyballers hebben hun vierde wedstrijd in de World League verloren van Portugal. Nadat zaterdag in Almere een zwaarbevochten 3-2 zege was geboekt, werd het een dag later ook een vijfsetter. Ditmaal trokken de Portugezen met 3-2 (25-22, 21-25, 25-23, 21-25, 15-10) aan het langste eind.

Portugal boog in de eerste set een achterstand van vijf punten om in een voordelige marge van vier. Oranje kwam nog terug en verkleinde de achterstand tot één punt, maar het kon de set niet meer redden.

Basis

De ploeg van bondscoach Edwin Benne nam in de tweede set, mede dankzij een sterke serviceserie van Dick Kooy, snel afstand en zag zijn voorsprong daarna niet meer in gevaar komen. Het tweede setpoint werd benut dankzij een sterk blok van Thomas Koelewijn en Robin Overbeeke, die de basis vormden met Jeroen Rauwerdink, Bas van Bemmelen, Dick Kooy, Nimir Abdel-Aziz en libero Gijs Jorna.

Vervolgens leidde alleen in de vierde set een vroeg verkregen voorsprong tot setwinst van Oranje, dat daarmee een vijfde set afdwong. Daarin kwam Nederland na een 4-8 achterstand nog terug tot 8-9, maar vervolgens sloegen de Portugezen een beslissend gat.

Twee uur

Diagonaalaanvaller Robin Overbeeke was opnieuw de productiefste speler met negentien punten. Aanvoerder Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy, de andere passer-loper, deden met achttien nauwelijks voor hem onder in het ruim twee uur durende duel. Spelverdeler Nimir Abdelaziz droeg aanvallend, blokkerend en serverend acht punten bij.

De Nederlandse ploeg was de World League een week eerder begonnen met een overwinning en een nederlaag tegen Zuid-Korea. In de poule, waarin de krachtsverschillen klein zijn, gaat Tsjechië aan de leiding. De Tsjechen wonnen dit weekend twee keer van Zuid-Korea.